Zajímavosti ohledně granitových dřezů

Zajímá Vás, zda by byl granitový dřez pro Vaši kuchyni dobrou volbou? Jako výrobce granitových dřezů dostáváme mnoho otázek od našich klientů, ohledně jejich technických aspektů. V níže uvedeném článku můžete najít odpovědi na nejčastější otázky, za 11 let naší existence.

Co to je granitový dřez?

Název granitový dřez je komerční označení používané výrobci pojivových dřezů, aby jejich zákazníci tyto produkty nalezli.

Co obsahuje granitová struktura?

Granitový dřez je vyroben z kombinace drti a pryskyřice, která je potom vytvarována a ošetřena ve formách. Je dané, že kvalitní granitový dřez se skládá z 70 – 80% drti a 30 – 20% pryskyřice. Dřezy od naší společnosti jsou vyrobeny v poměru drti (granit) a pojiva (syntetická pryskyřice) v poměru 80% – 20%.

Jaká je hmotnost granitových dřezů?

Granitové dřezy jsou těžké. Menší mohou vážit okolo 10 Kg, velké až 30 kg.

Jsou granitové dřezy odolné?

Granitové dřezy jsou odolné vůči škrábancům, teplotnímu šoku, vysokým teplotám (do 280 stupňů Celsia!), nárazům, odbarvení a špíně. Pamatujte však, za účelem udržení dřezu v dobré kondici, měl by být pravidelně čištěn, stejně jako každý jiný kuchyňský pomocník.

Jaký je povrch granitových dřezů?

Granitové dřezy jsou hladké na dotek. Díky využití moderních materiálů a technologie, dřezy jsou příjemné na dotek, jako kámen uhlazený proudem vody, a snadno se udržují.

Jaké jsou možné konfigurace granitových dřezů?

Granitové dřezy jsou dostupné v 1, 1.5 a 2 vaničkových variantách. Jsou dostupné s nebo bez odkapávače, existují rohové a kulaté, nebo podvěšené dřezy. Vše závisí na velikosti skříňky, velikosti prostoru na pracovní desce, a v případě zapuštěných dřezů na materiálů zvoleném pro desku (zde jsou nejlepšími materiály kámen, kompozit, konglomerát, a dřevo jako dub, teak a mahagon, u ostatních typů desek musíme myslet na neustálou impregnaci desky).

Na co bychom měli dávat pozor při používání granitového dřezu?

Nepoužívejte prostředky jako je louh, k vyčištění trubek, neboť tyto odbarví dřez a ty s abrazivními částicemi mohou poškodit povrch. Dřez by měl být čištěn pravidelně a opatrně, a především by neměl přijít do dlouhodobého stykuse silně barvícími látkami, jako je šťáva z červené řepy, čaj, apod. Špínu čistíme průběžně, měkkou žíňkou a prostředkem na mytí nádobí, spolu s vodou. Jednou za týden se doporučuje impregnovat dřez jedlým kuchyňským olejem. Jak na to: namočte suchou utěrku do oleje a přetřete s ní dřez (dřez musí být suchý a čistý), počkejte nkolik minut a vytřete dřez druhou, čistou utěrkou. Toto vytvoří ochrannou vrstvu a dodá dřezu krásný vzhled.

Jak se granitový dřez instaluje?

Montáž dřezu je snadná. Vezmete šablonu pro výřez otvoru, vyříznete otvor, nanesete silikon na hranu dřezu a přilepíte jej k desce. Pokud již nemůžete čekat na vyříznutí otvoru do desky, pamatujte, že otvor má být o 2 cm menší než délka a šířka dřezu (přesné rozměry naleznete v popisu produktu).

K jakému stylu se hodí granitové dřezy?

Granitový dřez zapadne do kuchyně jakéhokoliv stylu. Tradicionalisté si jich cení pro jejich univerzálnost, a přívrženci moderních řešení pro jejich moderní vzhled. Budou se hodit jak do rustikálních, tak do skandinávských a moderních stylů. Díky výběru barev, diversifikovanému designu, a dostupnosti modelů s různým počtem vaniček, s odkapávačem nebo bez, rohovým dřezům, kulatým, hranatým, položeným nebo zapuštěným, naleznete řešení, které je pro Vaši kuchyni ideální.

Pomohl Vám tento článek? Pokud Vás napadají další zajímavá fakta ohledně granitových dřezů, napište je do komentářů! Rádi si je přečteme! Pokud máte ještě jakékoliv otázky – napište nám! Jsme Vám k dispozici!

Autor

  • Paulina Płócieniczak

    Editorka Lavello blogu, která je zapálená ohledně témat týkajících se srdce každého domova - kuchyně a jejího designu. Miluje funkční, odolná a krásná řešení, která si užijete na mnoho let. Díky její lásce k přírodě, klade velký důraz na přírodní materiály v kuchyni. Jejím cílem je pomoci čtenáářům vybudovat kuchyni jejich snů, kde denní práce přestanou být nepříjemné a stanou se radostnými a unikátními.