Kuchyně versus pracovní prostor – Jak ji zařídit, abyste se vyhnuli nepohodlí?
Poslechněte si audio verzi
Vzhled při uspořádání kuchyně není všechno. Při výběru nábytku a kuchyňského vybavení se musíme v první řadě řídit praktičností. Zvolení nedostatečné pracovní plochy může způsobit, že plnění povinností v naší kuchyni bude těžkopádné a omezené.
Jak se tedy můžeme postarat o to, aby jídlo bez přestání nepadalo na podlahu a pracovní místo se nezahltilo hromadami hrnců?
V následujícím článku jsme pro vás připravili nejdůležitější aspekty, které vám pomohou zajistit funkční a pohodlné místo pro Vaše kulinářské experimenty.
Jaká je optimální pracovní plocha?
Začněme rozměry.
Základní pravidla nám říkají, že šířka pracovní desky by neměla být menší než 60 cm – 80 cm, i když existují i kuchyně, kde šířka dosahuje až 120 cm.
Takové vzdálenosti by vás měly lákat pohodlím potřebným k přípravě vašich oblíbených jídel.
Jaká je naopak otázka délky?
Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Z některých zdrojů se zdá, že:
- Vedle dřezu bychom měli mít alespoň 40 cm pracovní desky (nejlépe na obou stranách).
- Vedle naší chladničky by měla být část pracovní desky o rozměru nejméně 30 cm.
- Vedle sporáku a trouby je pracovní deska nejméně 20 cm na obou stranách.
Stručně řečeno, optimální rozměry pracovní plochy by měly být asi 150 cm dlouhé a 60-80 široké.
Praxe však ukazuje, že se můžeme s jistotou vejít na menší pracovní plochy, i když velké nám umožňují pracovat mnohem volněji.
TIP: Pokud je délka pracovní desky výrazně omezena, zvažte použití širší pracovní desky, abyste získali cenný pracovní prostor.
Jak uspořádat nábytek a domácí spotřebiče?
Nejpraktičtějším a nejčastěji doporučovaným řešením je použití pracovního trojúhelníku.
Pracovní trojúhelník je konfigurace chladničky, dřezu a plynové nebo varné desky, která nám umožňuje volněji se pohybovat mezi spotřebiči během vaření. Tímto způsobem nejsou naše pracovní aktivity omezeny a kuchyňské aktivity se vzájemně neovlivňují, což se promítá do jednoduchosti a efektivity.
Doporučené vzdálenosti:
- Mezi dřezem a lednicí: 120-210 cm,
- Mezi sporákem a dřezem: 120-210 cm
- Mezi chladničkou a sporákem: 120- 270 cm
Přestože pracovní trojúhelník poskytuje obrovský komfort při provádění kuchyňských činností, jeho mínus jsou jeho prostorové nároky. Bohužel ne vždy máme možnost najít tak velkou pracovní plochu, zejména v malých kuchyních v panelovém domě.
Je pracovní deska na obou stranách kuchyně dobrým řešením?
V každém případě!
Paralelní pracovní desky se nejčastěji nacházejí v podlouhlých kuchyních, kde je často nejpraktičtějším řešením.
Druhým typem kuchyní sparalelními deskami jsou kuchyně s kuchyňskými ostrůvky.
Jaké jsou výhody použití paralelního pultového systému?
- Schopnost udržet veškeré potřebné nádobí “po ruce” při vaření, což není vždy možné, pokud máte podlouhlou desku.
- Zachování “kuchyňského trojúhelníku”, který se promítá do praktičnosti naší kuchyně.
- Schopnost lokalizovat elektronická zařízení mimo zdroj vody.
POZNÁMKA: Ujistěte se, že vzdálenost mezi dvěma pracovními deskami je alespoň 120 cm, aby byla zajištěna volnost pohybu.
Nastavení ve tvaru písmene L
Nábytkové sestavy ve tvaru písmene L se často používají v malých, podlouhlých kuchyních, kde nemáme možnost použít pracovní desku naboth stranách kuchyně.
Hlavní těleso pracovní desky je delší část, kde můžeme umístit plynovou nebo varnou desku. Kratší část je naopak pomocná deska. Prvek oddělující obě desky se může stát dřezem, což je zajímavý způsob, jak uspořádat často mrtvý prostor umístěný v rohu kuchyně.
Nastavení ve tvaru písmene U
Kuchyňské prostředí ve tvaru písmene U se vyznačuje velkou plochou skříní, do které můžeme umístit pracovní vybavení. Vysoká funkčnost je jednoznačnou výhodou této konfigurace.
Toto řešení můžeme použít ve velkých i malých aranžích.
V kuchyních propojených s obývacím pokojem se prvkem, který je součástí celého uspořádání, může stát kuchyňský poloostrov, který může sloužit jako bar, ale i pracovní deska.
Poznámka: Pokud chcete na poloostrově instalovat dřez, vezměte v úvahu směrování instalatérských prvků ne dále než 3 m od hlavní vodovodní stoupačky.
Jednořadá kuchyňská linka
Jednořadá kuchyně je řešení, které se nejčastějipoužívá v malých a úzkých kuchyních, i když se také stává, že lineární schéma se uplatní i ve větších místnostech.
Použití jedné řady je považováno za nejméně praktické, protože při vaření musíme pokrýt největší vzdálenost mezi různými spotřebiči.
Na druhou stranu je toto řešení velmi ergonomické, protože zachovává spoustu místa v místnosti. Na druhé straně podporuje snadnou organizaci elektrických, vodních a plynových instalací, protože jsou všechny umístěny na jedné stěně.
Jak sladit dřez s pracovní plochou?
Chcete-li správně vybrat dřez pro vaši pracovní plochu, musíte zvážit tři aspekty:
-
Kolik místa můžete dřezu věnovat?
Pokud si můžete dovolit použít větší dřez – neváhejte!
I když již máte myčku, větší dřez bude vaším skvělým pomocníkem při činnostech, jako je rozmrazování, oplachování, mytí velkých věcí, jako jsou: plechy na pečení. Umyvadla s velkou a hlubokou miskou budou vynikající, dřezy se dvěma a půl a půl miskami, dřezy s velkým odkapávačem.
Pokud jsou naopak vaše prostorové možnosti omezené, doporučujeme zvolit dřez s menší plochou, abyste ušetřili místo na pracovní desce.
-
Jak často plánujete používat kuchyň?
Také stojí za to jí navrhnout,kolik aktivit plánujete ve své kuchyni dělat. Pokud jste omezeni na jednoduchá jídla a vaření kávy, možná se budete chtít rozhodnout pro malé umyvadlo. Pokud naopak milujete kulinářské experimenty, skvělou možností by bylo vybrat si větší model, jak jsme zmínili v odstavci výše.
-
Kde plánujete sušit nádobí?
Dřezy s odkapávačem vám také pomohou vysušit nádobí hned po umytí. To je nejpraktičtější řešení, protože sušička je po ruce. Pokud chcete použít externí odkapávač, nebo umístit odkapávač do horní nástěnné skříňky – můžete jej s jistotou opustit a rozhodnout se pro dřez s jednou velkou miskou nebo dvojitým dřezem.
POZNÁMKA: Také se ujistěte, že je dřez v bezpečné vzdálenosti od elektrické zásuvky.
Spotřebiče
Jak uspořádat prostor kolem spotřebičů?
Je velmi důležité udržovat prostor kolem dřezu, chladničky a topného spotřebiče.
Každý z těchto spotřebičů musí mít po ruce kus prostoru, který vám umožní odložit ingredience nebo předměty, které jste právě vzali zkonkrétního spotřebiče.
I když to není vysloveně nutné, doporučujeme zvětšit vzdálenost mezi dřezem a topným zařízením, abyste zabránili stříkající špinavé vodě z nádobí do hrnců.
Prostor
Aby byla práce pohodlná, je dobré se o prostor postarat.
Různé druhy dekorací vypadají skvěle na pracovní desce, ale v praxi často zabírají náš drahocenný prostor. Na druhou stranu se při naší práci obvykle špiní a vyžadujíčasté mytí. Během našich kulinářských výbojů je lepší zbavit se všeho z naší pracovní desky, abychom mohli plně využít její povrch.
Uspořádání nádobí
Správně uspořádané skříně nám umožní snadno získat naše nádobí a dobře organizovat Vaši práci. Obecně doporučujeme držet těžké předměty ve spodní části skříněk a lehké v horních částech.
Příslušenství
Různé pomůcky, které nám pomáhají oddělit a oddělit veškeré nádobí, a produkty, které potřebujeme pro vaření na správném místě, nám pomohou dobře organizovat naši práci.
Užitečné se ukáže být:
- samostatné nádoby na suché produkty
- nákladní koše
- víceúrovňové zásuvky
- kuchyňské tyče
Shrnutí
Existuje mnoho aspektů, které ovlivní, jak budeme používat konkrétní kuchyni. Než začneme plánovat barvu nábytku a dekorací, je dobré si představit, jak budou vypadat všechny kuchyňské aktivity, které plánujeme.