Nesnesitelná špína na žulovém dřezu?! Podívejte se, proč už se jí nemusíte bát!

Znečištění žulových dřezů je téma, které je nejčastější příčinou našich pochybností spojených s jejich nákupem. Nejen samotná nečistota, ale také riziko poškození dřezu během pokusů o čištění nás může odradit od výběru typu dřezu.

Je tu ale něco, čeho bychom se měli skutečně bát?

Mnoho uživatelů si užívá krásný vzhled dřezu po dobu více než 10 let. Na rozdíl od obecného mínění, tajemství tak dlouhé životnosti žulových dřezů nespočívají v žádných speciálních a drahých metodách čištění.

Níže uvádíme nejběžnější typy znečištění a způsoby, jak se s nimi vypořádat.

1. Vodní kámen

Při výběru dřezu v jasných barvách je tento typ znečištění nejčastějším důvodem k obavám. Pravdou však je, že s náležitou péčí o dřez, můžeme vzít doslova jakoukoliv z dostupných barev. Kupodivu, v mnoha případech, člověk slyší o obavách spojených s tvorbou vodního kamene při výběru světlé barvy, zatímco praxe ukazuje opak.

Proč?

Pokud jsme lidé, kteří svou kuchyň občas umyjí, nemusíme se bát kamenného kalu na žádné barvě dřezu. Na druhou stranu, pokud jsme lidé, kteří náhodou zapomněli vyčistit svou kuchyň – světlejší barvy učiní přítomnost vápencových usazenin méně viditelnými.

Jak se zbavit skvrn?

Vápencových usazenin se můžete snad zbavit pomocí do octa namočených utěrek.

Chcete-li se zbavit vápencových usazenin, vše, co musíte udělat, je použít činidlo, které pronikne do struktury kalu a rozpustí ho.

Ocetem nasáklý papírový ručník, který se rozprostírá na povrchu umyvadla, bude proto ideální.

Jak se chránit před skvrnami?
Za prvé, impregnace pomůže chránit náš dřez před skvrnami.

Impregnace spočívá v zakrytí povrchu dřezu jemným mastným filmem, který chrání dřez před skvrnami a usazeninami.

Existuje velmi jednoduchý způsob, a můžeme to udělat pouze pomocí jedlého nebo minerálního oleje.

Vše, co musíte udělat, je důkladně umýt dřez, vysušit jej a aplikovat slabší vrstvu oleje látkou.

Po 20 minutách odstraňte přebytečný olej, otřete umyvadlo suchým hadříkem a je hotovo.

Impregnovat dřez je vhodné jednou za dva týdny.

Další výhodou impregnace je, že dává našemu dřezu lesk, díky čemuž vypadá umyvadlo ještě lépe.

2. Zašlost dřezu

Po dlouhé době používání žulového dřezu lze předpokládat, že umyvadlo ztratilo svou bývalou barvu a stalo se o něco zašlejším.

Nic nemůže být dále od pravdy!

Umyvadlo vůbec neztratilo barvu a ztráta barvy je způsobena nánosem, který může vzniknout jak z dlouhodobých účinků tvrdé vody, tak z mýdlových usazenin.

Jak se s tím vypořádat?

Stejně jako v případě boje proti kamenným skvrnám stačí, že v první fázi zakryjeme dřez octem namočenými papírovými ručníky a počkáme 15-20 minut.

Po uplynutí této doby můžeme odebrat papírové ručníky a opláchnout dřez vlhkým hadříkem a naimpregnovat jej, abychom ochránili povrch před dalšími skvrnami.

3. Zabarvení

Obáváte se, že váš dřez se zabarví, a těchto skvrn se nezbavíte pro nic za nic?

Látky, jako jsou: káva, čaj, víno, řepné šťávy, červené zelí a ovoce, jsou mezi lidmi, kteří mají zájem o koupi žulového dřezu, těmi největšími strašáky.

Proč?

Velmi často se dozvídáme o tom, že tyto silně barvící látky pronikají do struktury dřezu tak hluboko, že je nebude možné vůbec odstranit.
Ale měl by se každý žulový dřez bát takových látek?

Mohlo by se zdát, že v takovém případě nemůžeme v našem dřezu umýt téměř nic, protože výše uvedené složky jsou přítomny v našich jídlech každý den. Mezitím, i po 7 letech, naši zákazníci nám posílají díky s tím, že píší, že jejich dřezy jsou stále ve skvělé kondici.

Je pravda, že k tomuto typu znečištění dochází, ale musí být splněny tři podmínky:

1. dřez nízké kvality
2. neimpregnovaný povrch
3 dlouhodobé působení barviva

Náchylnost dřezu ke kontaminaci je často spojena s jeho kvalitou.
Nejen odolnost vůči nečistotám, ale také sklon k rozbití je určen složením kameniva a pryskyřice, ze které je dřez vyroben. Vysoce kvalitní dřezy vděčí za svou trvanlivost bohatému složení směsi a procesu kalení, který spočívá v pečení povrchu dřezu při vysoké teplotě.

Konstrukce dřezu odolná proti poškrábání je také ochranou proti nečistotám.

Hladký povrch dřezu způsobuje, že nečistoty nemají žádný upevňovací bod, díky kterému se dřez mnohem snadněji čistí než například ocelové dřezy.

Proto se nemusíme bát těžkého znečištění dřezu, pokud běžně umyjeme dřez a zbavíme se barvicí kapaliny po každém umývání nádobí nebo jiném použití dřezu.

Další ochranou je vrstva tuku, která se získá impregnací našeho dřezu. Díky tomu budou mít barviva problém s proniknutím do struktury dřezu.

Nicméně, pokud jsou na našem dřezu skvrny, které nelze vyčistit, můžeme použít speciální pasty pro čištění žulových dřezů.

4. Spodní část umyvadlové mísy je zašlá

 

Takový jev nastává, když jsme opakovaně vystavili dno dřezové komory dlouhotrvajícím nečistotám.

Kal, vytvořený na dně mísy, má často hnědošedou barvu a je dokonce nemožné jej odstranit běžnými čisticími prostředky.

Tak jak se ho zbavit?

Stačí množství pracího prášku nebo kapsle pro myčku nádobí a vroucí voda.

Co pro to musíme udělat, je ucpat odtok, umístit kapsli na dno nebo nasypat prací prášek a nalít vroucí vodu do vany dřezu, rozmíchat.

Nechte tuto směs působit přes noc a pak se zbavte nečistot tvrdou houbou.

Pokud je po ošetření na dně komory stále špína, můžeme proces opakovat znovu.

5. Mikroorganismy

Nic proti tomu, že nejnebezpečnější špína je ta, která není vidět.

Jednou takovou jsou mikroorganismy.

Není bez důvodu, že žulové dřezy jsou považovány za ultra-hygienické. Proč?

Jak jsme již zmínili, silný, hladký a odolný povrch žulových dřezů znemožňuje uaszování nečistot.

Mikroorganismy mají tendenci usazovat se na místech, kde vznikají mikro odřeniny nebo mikro škrábance, nebo kde již nečistoty jsou. Pokud je povrch hladký, nečistoty jednoduše stečou na dno mísy a pak do kanalizace.

Takže když není žádná špína, není také žádné médium, na kterém se mikroorganismy mohou usadit a rozvíjet.

Povrch žulových dřezů proto nepřispívá k rozvoji mikroorganismů, což je navíc činí bezpečnými pro mytí nebo oplachování zeleniny nebo ovoce nebo rozmrazování masa.

Shrnutí

Základní činnosti související s udržováním skvělého vzhledu dřezu jsou omezeny na preventivní oplachování dřezu a impregnaci olejem. Na rozdíl od mínění, udržování žulového dřezu čistého na denní bázi není obtížné a mnoho uživatelů potvrzuje skutečnost, že je to mnohem jednodušší než v případě dřezů vyrobených z jiného materiálu.

Autor

  • Paulina Płócieniczak

    Editorka Lavello blogu, která je zapálená ohledně témat týkajících se srdce každého domova - kuchyně a jejího designu. Miluje funkční, odolná a krásná řešení, která si užijete na mnoho let. Díky její lásce k přírodě, klade velký důraz na přírodní materiály v kuchyni. Jejím cílem je pomoci čtenáářům vybudovat kuchyni jejich snů, kde denní práce přestanou být nepříjemné a stanou se radostnými a unikátními.